Az MTK kosárlabda szakosztálya

Archívum

/1945-1996/

Sikerekben gazdag évtizedeket tudhat maga mögött az MTK sportegyesület kosárlabda szakosztálya. Bajnoki győzelmek sorozatát, tizenöt aranyérem, többszörös MNK győztes, sikeres nemzetközi kupaszereplések, és közel fél száz felnőtt válogatott játékost adott a kék-fehér klub a magyar kosárlabdának.

A szakosztály története kétágú.

1/ MTK:

Az MTK a világháború előtt tervezgette, lépéseket tett annak érdekében, hogy létrehozza a kosárlabda szakosztályát. Ám erre csak a világháború végén kerülhetett sor. Végezetül 1945-ben, ha mostoha körülmények között is, de megalakult.

2/ Bp. Vörös Meteor:

A Bp. Vörös Meteor (jogelődje a KAOE és a MTE) 1949-ben hozta létre a szakágat.

Eredményes pályát futott be külön-külön is a két szakosztály, míg végül is 1975-ben egyesült, és MTK-VM néven szerepeltek a későbbiekben.

Férfi szakág:

A megalakulást követően a férfi szakág a második vonalban tudott csak eredményeket elérni. Rövid ideig az NB-I-ben is szerepeltek, de kiemelkedő játékos hiányában nem voltak képesek előrelépni és lépést tartani a női csapattal. 1950-ben egyesült a KISTEXT-tel.

Női szakág:

A női szakág négy évtizeden keresztül az egyesület egyik legeredményesebb szakosztálya volt.

Hazai sikerek:

- 15 magyar bajnoki cím – MTK és jogelődei (III.ker.Vörös Lobogó, Bp. Vörös Lobogó, Bp. Vörös Meteor, MTK VM) / melléklet/

- Az 1951-ben kiírt Magyar Népköztársasági Kupát a különböző nevek alatt többször megnyerték.

Nemzetközi sikerek:

- A csapat az elért eredményeivel többször indulhatott a KEK-ben, BEK-ben és a Ronchetti Kupában való induláshoz.

- Kiemelkedő eredmény az 1963-ban elért BEK III. hely.

- A saját rendezésű nemzetközi KPVDSZ Kupát 17-szer sikerült megnyerni.

Edzők, akik naggyá tették a szakosztályt:

„Hercze korszak”. A sportág történetének nagy egyénisége, Hercze Andor edző, aki 30 évet töltött a szakosztálynál. Sikerlistája egyedülálló, 10 bajnoki cím, 9 kupa győzelem és számtalan nemzetközi siker fémjelezte munkásságát.

Buttás Pál, ifj Gyimesi János, Killik László, Varga Mátyás mesteredzők irányítása mellett a csapat továbbra is a sportág hazai élvonalába tartozott.

Sportolók, akik a siker kovácsai voltak:

A néhány évig tartó gyengébb szereplés után rendkívül sokat jelentett az aranycsapat kiemelkedő játékos egyénisége Hegedűs Györgyi (Krizsán Józsefné) leigazolása, hetvenötször szerepelt a válogatottban.

Kovács Katalin kilencszeres magyar bajnok, 12 évig volt válogatott, 156 alkalommal képviselte a nemzeti színeket.

Többszörös bajnokcsapat tagjai: Szabó Jenőné és Tóth Andorné az ezüstérmet szerzett Európa-bajnok csapat tagjai voltak, vm. Mátayné Vékony Ilona, Bereczk Katalin, Korenné Mogyoróssy Sarolta, Pillingerné Renn Katalin, Elekes Erzsébet, Koutnyné Horváth Zsuzsa, Köpf Károlyné.

A kétszeres EB bronzérmes bedobó Körmendi Gyöngyi, és Schwarz Mária, Novák Judit, Gerencsér Zsuzsa, Meskó Bea válogatott kerettagok, akik a csapat gerincét alkották.

Az 1975-ös fúzió után a csapat kétszer nyert bajnokságot (1989 és 1991), hatszor voltak második helyezettek (1975,-76,-77,-86,-89,-93), valamint 1978-ban és 1988-ban harmadikok.

1994 után már nem kerültek dobogóra és az 1996-ban elért hetedik hely után az egyesület az 1996/97-es bajnokságban visszalépett, és megszüntette kosárlabda szakosztályát.

A hazai kosárlabdázás és az utánpótlás képzés egyik bázisa volt a szakosztály, a klubhűség fontos szerepet játszott a sportolóknál, kiváló mesteredzők kezében volt az irányítás.