A remek első félidő magabiztos győzelmet jelentett a HOYA-nak

Ismét hazai mérkőzésen lépett pályára a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, amelynek vendége ezúttal az MTK-Elite Basket volt január 30-án, 17:00-tól.
 
Férfi kosárlabda, NB I/B piros csoport, alapszakasz, 18. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - MTK-Elite Basket  74:54 (20:11, 25:10, 12:14, 11:15)
Veszprém, Március 15. úti Sportcsarnok, zárt kapus mérkőzés

Veszprém: Szücs 9/9, Madár 19/3, Futó 6, Szabó 21/9, Dukic 8. Cserék: Sipos 4, Birkás 7/3, Gaál. Edző: Baksa Szabolcs
 
MTK: Jilling 13/6, Jakab 6, Takács 9/3, Farkas 1, Láncos 7. Cserék: Hegedűs, Juhász, Bagi 2, Dobos 8/3, Bognár, Spiriev 8/6. Edző: Horváth Balázs

 
Tudósítás:
 
Egy-egy kihagyott lehetőséggel kedztek a felek, majd Szabó szép betörésével nyitotta meg a kosarak sorát. Ismét egy jó védekezés, majd egy magabiztos Dukic középtávoli következett, amire Láncos válaszolt. De Szabó ezúttal egy triplát süllyesztett el (3. perc: 7:2). Folytatódott irányítónk jó szériája, ismét egy hármas formájában. Láncos próbálta meg vele tartani a lépést, és közelítette csapatát 6 pontnyi távolságra. Dukic elegáns passzával Madár lépett be a palánk alá, és hozott össze egy kettő-plusz-egyes játékos, hiszen faultolták kosárszerzés közben. Újra jól zártunk össze hátul, majd jött Szabó harmadik triplája, amely után a vendégek mestere, Horváth Balázs időt kért (6. perc: 16:4). Ezt követően egykori játékosunk, Jilling tört be, és harcolt ki egy faultot. A két megítélt büntető mindegyikét értékesítette. Majd ismét ő volt a főszereplő, hiszen bedobta helyzetét, majd a szabálytalanságért megítélt büntetőt is. A másik oldalon Birkás szerzett kétszer egy pontot a vonalról, amire Jakab válaszolt. Birkás újabb két pontot szerzett, ezúttal egy dobásból. Továbbra is jól védekeztünk, amely egy lejárt vendég támadóidőben nyilvánult meg, ám elől kétszer is pontatlanok voltunk, amivel viszont ellenfelünk nem tudott élni, így kilencpontos előnnyel zátuk az első negyedet (10. perc: 20:11).
 
A második etap első három és fél percében nem szereztt kosarat ellenfelünk, míg tőlünk nyolc pont is érkezett. Ekkor jött Spiriev triplája, amire Dukic két büntetővel válaszolt (15. perc: 30:14). Spiriev azután egy újabb hármassal vétette magát észre, amelyet Madár kompenzált egy faulttal együtt bedopott közelivel, majd a sikeres büntetővel. A védekezésünk továbbra is jól működött, akár leindítás ellen is, amit Madár és Szabó könnyű kosarai hálátak meg elől, ezzel húszpontosra növelve a differenciát (18. perc: 37:27). Ekkor betalált Jilling, Madár viszont mehetett a vonalra a másik oldalon, miközben Baksa Szabolcs időt kért. Csapatunk hetes számú játékosa ezután értékesítette mindkét büntetőjét. A következő támadásban pedig egy távoli triplát süllyesztett el. Jakab törte meg a vendégek pontcsendjét, ám az utolsó támadást mi hozhattuk, Szücs pedig újabb három ponttal terhelte az MTK gyűrűjét (20. perc: 45:21). 
 
A harmadik negyed pontatlan dobásokkal indult mindkét fél részéről, végül másfél perc után Madár betalált. Futó követte a jó példát, amire Jakab válaszolt. Madár labdát szerzett, amivel a gyűrűig mehetett (23. perc: 51:23). Szabó és Dukic szép összjátékára Takács közelije érkezett, majd Futó tette vissza az általa begyűjtött támadólepattanót, ezzel ismét harmincpontos előnyt alakítva ki (25. perc: 55:25). Jilling egy gyors hármassal próbálta visszahozni a lendületet az övéibe. Ezután azonban pontatlan akciók következtek a csapatoktól, amit Baksa Szabolcs egy időkéréssel próbált megtörni, és javítani saját alakulata játékán. Láncos szerzett egy duplát, majd Szabó is. Takács szerzett egy hármast, miközben a hazaiaknak több támadásból sem sikerült a gyűrűbe találnia. A Veszprémnek ezután sem mentek be a dobásai, ám az MTK-tól is csak egy pont érkezett, Farkas büntetője révén (30. perc: 57:35).
 
Az utolsó etap Sipos kosarával indult, majd Takács talált be pár támadással később. Madár egy büntetője, majd Futó kosara növelte az előnyünket, amire Spiriev válaszolt egy kettessel, majd Jilling egy hármassal (36. perc: 62:42). Szabó duplája nem engedte azonban, hogy húsz pont alá csökkenje a hazai előny. Ezután Sipos blokkolt, majd a veszprémi akciót szép betöréssel fejezte be, és még egy büntetőt is dobhatott, ám az kimaradt. Dobos is kihagyott egy büntetőt, a másikat azonban nem hibázta el. A túlodalon Szabó is csak egyet értékesített a vonalról (36. perc: 68:45). Dobos szép akcióból dobott ziccert, majd szrezett egy triplát is. Sajnos a támadásaink továbbra sem működtek, de Szücs szép blokkja azért talpra ugrasztotta a padon ülő társakat. Ekkorra már csak fiataljaink voltak a pályán. Takács András, aki korábban szintén játszott Veszprémben, ekkor megszerezte kielncedik pontját. Erre Szücs válaszolt egy dupla és egy tripla formájában, ismét húsz egységre növelve a veszprémi előnyt. Az utolsó támadásából az MTK nem szerezett pontot, Sipos viszont mehetett büntetőzni. Mindkét dobása kimaradt, ám a saját lepattanóját összeszedte, ugyanakkor a gyors dobása - 2,7 másodperc volt hátra - is kimaradt. Így az eredmény már nem változozott, a HOYA magabiztos győzelmet aratott (74:54).
 
Nyilatkozatok:
 
Baksa Szabolcs, a Veszprém vezetőedzője: Nagyon fontos mérkőzést játszottunk, amelyen szerintem sikerült néhány gátat ledönteni magunk előtt. Mérhetetlenül jó volt látni, hogy a játékosok felszabadultan kosárlabdáznak. Sajnos a héten sérülések és betegségek nehezítették a munkánkat. Volt olyan nap, hogy csak hét-nyolc emberrel tudtunk edzeni. Ez a mezőnyszázalékunkban kicsit meg is látszott, de a szezon talán eddigi legjobb védekezését nyújtottuk. Sok sikert kívánok az MTK-nak.
 
Sipos Mátyás, a Veszprém irányítója: Nagyon jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, amit aztán a találkozó egésze alatt sikerült fenntartani. Jól védekeztünk, és csapatként játszottunk mind a négy negyedben. A mai meccset végül a védekezésünkkel tudtuk megnyerni.
 
Horváth Balázs, az MTK vezetőedzője: Gratulálok a Veszprémnek a győzelemhez!
Forrás: 
veszpremkosar.hu
Stáb: